Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Λεμφικό μασάζ κατά της κυτταρίτιδας

Μέσα σε όλους μας υπάρχει ένα σύστημα που εργάζεται σιωπηλά για να μας διατηρεί υγιείς. Το λεμφικό σύστημα. 
Η σημασία και η σπουδαιότητα του λεμφικού συστήματος φτάνει τόσο μακριά, που πολλοί ούτε που συνειδητοποιούν ότι μικροί και μεγάλοι πόνοι, χαμηλή ενέργεια ή ευπάθεια σε λοιμώξεις και κρυολογήματα, μπορεί να οφείλονται σε ένα υπερφορτωμένο και σε υπολειτουργικό λεμφικό σύστημα και σε ένα άτονο ανοσοποιητικό σύστημα.
   Ας ξεκινήσουμε από μια γνωριμία με αυτό το καταπληκτικό σύστημα του σώματός μας. Τα λεμφικά αγγεία δημιουργούν ένα μοναδικό δίκτυο που καλύπτει κάθε εκατοστό του δέρματός μας και περιβάλλει κάθε όργανο του σώματός μας. 
Το δίκτυο αυτό ξεκινά κατά το 70% μέσα και ακριβώς κάτω από το δέρμα. Είναι πολύ φίνο, με το τοίχωμά του να έχει πάχος μόλις ένα κύτταρο! Τα κύτταρα αυτά στηρίζονται από τον συνδετικό ιστό, από νημάτια ελαστίνης και κολλαγόνου. Όταν αυξάνεται η πίεση μέσα στον μεσοκυττάριο χώρο λόγω συσσώρευσης υγρών, ή όταν ασκηθεί κάποια πίεση στο δέρμα, τα νημάτια ανοίγουν το τοίχωμα του λεμφικού μικροδικτύου. Τότε το μεσοκυττάριο υγρό εισέρχεται στο λεμφικό αγγείο και αρχίζει να ρέει κατά το μήκος του. Σε αυτό το σημείο το ονομάζουμε λέμφο. Καθημερινά, 2-3 λίτρα λεμφικού υγρού συλλέγονται και φιλτράρονται από το λεμφικό σύστημα και αυτό είναι ζωτικής σημασίας, διότι έτσι απομακρύνονται οι πρωτεΐνες που είναι υπερβολικά μεγάλες για να εισέλθουν στα τοιχώματα των τριχοειδών αγγείων.


Η απόφραξη του λεμφικού συστήματος πολύ συχνά οδηγεί σε διόγκωση των λεμφαδένων και είναι δύσκολο να αποβληθούν οι τοξίνες από τον οργανισμό.


Το λεμφικό μασάζ βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και διευκολύνει την κυκλοφορία της λέμφου, και η συσσωρευση της στο  μεσοκυττάριο χώρο προκαλεί διόγκωση (οίδημα) και συσσωρευση των υγρων στον οργανισμό. Το καλό αποτέλεσμα είναι, ότι μ’αυτόν τον τρόπο ο οργανισμός πιο γρήγορα απελευθερώνεται από τις τοξίνες, τα αιμοφόρα αγγεία μεταφέρουν πιο αποτελεσματικά το αίμα μεταξύ της καρδιάς και των διάφορων οργανων, επίσης και οι διεργασίες ανάπλασης στο σώμα γίνονται πιο γρήγορα. Για αυτό τον λόγο το λεμφικό μασάζ χρησιμοποιείται ως μέσο καταπολέμησης με την κυτταρίτιδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: