Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Σπηλαίωση (Cavitation). Η απαλή δύναμη των φυσαλίδων



Μέχρι χτες, ο πιο γρήγορος τρόπος για εξάλειψη του φαινομένου της παχυσαρκίας ήταν η διαδικασία της λιποαναρρόφησης, μία χειρουργική τεχνική δηλαδή με ότι αυτό συνεπάγεται. 
Πλέον με την διαδικασία της σπηλαίωσης με μερικές συνεδρίες το πρόβλημα λύνεται αναίμακτα, χωρίς νυστέρι.
Σπηλαίωση είναι η δημιουργία φυσαλίδων σε ένα σώμα στο σημείο όπου η πίεσή του πέφτει χαμηλότερα από μία συγκεκριμένη τιμή.
Ή αλλιώς, αυτό που συμβαίνει όταν ανοίγουμε ένα μπουκάλι με αναψυκτικό, ειδικά αν πριν το έχουμε ταρακουνήσει, ώστε να δημιουργηθούν οι γνωστές φυσαλίδες. Μόλις ανοίξουμε το καπάκι, η πίεση μέσα στο μπουκάλι μειώνεται, αφού ένα μέρος του αερίου που ήταν αρχικά διαλυμένο στο υγρό έφυγε με τη μορφή φυσαλίδων.
Πώς επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή αυτές οι φυσαλίδες; Αρνητικά ως ένας κύριος παράγοντας φθοράς στα βιομηχανικά συστήματα, αλλά και θετικά λόγω της θεραπευτικής τους δύναμης. 
Σε θεραπευτικές εφαρμογές η παρούσια φυσαλίδων είναι τόσο επιθυμητή που τις εισάγουμε επίτηδες, όπως για τη θεραπεία θρόμβων ή το σπάσιμο της πέτρας στα νεφρά αναίμακτα. Εφαρμόζοντας μεταβαλλόμενη πίεση στο επιθυμητό σημείο του σώματος, αναγκάζουμε αρχικά κάποιες φυσαλίδες να δημιουργηθούν και στη συνέχεια να καταρρεύσουν στο εστιασμένο αυτό σημείο και μόνο, διαλύοντας έτσι το συγκεντρωμένο αίμα ή τις πέτρες αντίστοιχα. Αναλογιστείτε δηλαδή τη λειτουργία ενός λατομείου, όπου γίνονται συνεχείς εκρήξεις για το σπάσιμο του βράχου, βέβαια οι εκρήξεις στο σώμα είναι χιλιάδες το δευτερόλεπτο.

Η χρήση του φαινομένου της σπηλαίωσης με υπέρηχο για την αντιμετώπιση τοπικού λίπους  πρωτοπαρουσιάστηκε στην Ιταλία πριν μερικά χρόνια.  

Η αλληλεπίδραση των κυμάτων υπερήχου χαμηλής συχνότητας και των βιολογικών ιστών προκαλεί ταυτόχρονα τέσσερα φαινόμενα συνέργιας που είναι θερμικά, χημικά, μηχανικά καθώς και σπηλαίωση.
Η σπηλαίωση (cavitation) είναι η δημιουργία μικροφυσαλίδων αέρα που χαρακτηρίζονται από εναλλασόμενες φάσεις συμπίεσης και εκτόνωσης.  Αυτό περιλαμβάνει και την ακόλουθη κατάσταση που είναι η κατάρρευση αυτών υπό μορφή "ένρηξης" (έκρηξης "προς τα μέσα")  με ταυτόχρονη απελευθέρωση αρκετής μηχανικής και θερμικής ενέργειας ικανής να καταστρέψει την κυτταρική μεμβράνη των λιποκυττάρων.  Με την διάσπαση της κυτταρικής μεμβράνης απελευθερώνονται κυρίως τριγλυκερίδια τα οποία στην συνέχεια απομακρύνονται από το φλεβικό και λεμφικό σύστημα.  Τα περισσότερα φιλτράρονται στους νεφρούς και αποβάλλονται με τα ούρα (γι’ αυτό τα ούρα είναι σκούρα μετά την θεραπεία) και ένα μέρος φθάνει στο ήπαρ όπου χρησιμοποιούνται για την κατασκευή λιποπρωτεϊνών.

Πρόκειται με λίγα λόγια για ηχητικά κύματα που προκαλούν λύση της κυτταρικής μεμβράνης του λιποκυττάρου με αποτέλεσμα το κύτταρο να συρρικνώνεται. Το cavitation δίνει λύση τόσο στο αδυνάτισμα όσο και στο τοπικό πάχος με εξειδίκευση στην κυτταρίτιδα.

Τα αποτελέσματα είναι ορατά από την πρώτη κιόλας συνεδρία.
Μείωση πόντων, Βελτίωση της κυτταρίτιδας, Ομαλοποίηση της φλεβικής και λεμφικής κυκλοφορίας και απώλεια τοπικού πάχους με άμεσο και εμφανές αδυνάτισμα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: